BORSTCORRECTIE MAN

Als een man abnormale borstvorming heeft dan noemen we dat gynaecomastie. Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen.
Het maakt mannen erg onzeker dus een correctie van gynaecomastie is dan ook een zeer dankbare ingreep.

 

CONSULT

Tijdens het consult zal dokter MacLennan uitgebreid uw lichamelijke situatie beoordelen en bespreken welke behandeling het beste bij u past. Bij de meeste jongeren die gynaecomastie hebben verdwijnt de borstvorming na enige tijd vanzelf weer en dan kan dus beter worden afgewacht.
Soms ontstaat gynaecomastie door afwijkingen in hormoonhuishouding of stofwisseling, door cannabis gebruik, of bepaald medicijn gebruik. Op indicatie wordt er dan dus eventueel aanvullend onderzoek verricht door een internist. Het is dan belangrijk om eerst deze oorzaak te behandelen alvorens over te gaan tot een operatie. Indien wordt besloten tot een corrigerende operatie wordt hierover de nodige inhoudelijke uitleg gegeven. Via een halvemaanvormige incisie aan de onderrand van de tepel wordt het overschot aan klierweefsel en huid verwijderd. In sommige gevallen wordt ook een liposuctie verricht. Tijdens dit consult worden ook de risico's op complicaties besproken en wat u kunt verwachten ten aanzien van het herstel en eindresultaat.

 

OPERATIE

De operatie vindt in het algemeen plaats onder algehele narcose, in dagbehandeling of met overnachting. Indien sprake is van een zeer milde afwijking en excisie van maar een klein beetje klierweefsel dan kan dat soms onder lokale verdoving worden uitgevoerd. De ingreep vindt plaats volgens de techniek die met u is overeengekomen. De wonden worden gesloten met oplosbare hechtingen en daaroverheen worden hechtpleisters geplakt. Tot slot wordt er een compressiehemd bij u aangetrokken.

 

NAZORG EN HERSTEL

U kunt het medisch centrum dezelfde dag of de volgende ochtend verlaten, afhankelijk van de aard en omvang van de ingreep. De pijn wordt behandeld met pijnstillers die u krijgt voorgeschreven. U kunt flink wat zwelling en blauwe plekken krijgen maar dat neemt na een paar dagen al af. U wordt geadviseerd om gedurende 6 weken dag en nacht het compressiehemd te dragen.
Het eindresultaat is pas na enige maanden zichtbaar want het kost best even wat tijd voordat alle zwelling weg is en de huid zich mooi met de onderlaag heeft verenigd.
Na 1 tot 2 weken kunt u uw werkzaamheden weer hervatten maar gedurende 6 weken dient u zware lichamelijke inspanning en tillen te vermijden.

 

RISICO'S EN COMPLICATIES

Bij iedere operatie bestaat een risico op algemene complicaties zoals nabloeding en infectie.
Andere complicaties die specifiek bij een correctie van gynaecomastie kunnen optreden zijn: hematoom, seroom, een veranderd gevoel in de tepel en een recidief gynaecomastie.

 

KOSTEN

De kosten van een correctie van gynaecomastie kunt u vinden op de website van het Boerhaave Medisch Centrum te Amsterdam.
Als er sprake is van een medische indicatie vergoedt de zorgverzekeraar in sommige gevallen de kosten.