BORSTLIFT

De borsten van vrouwen met een indicatie voor een borstlift zijn slap en hangen als gevolg van zwangerschap, gewichtsverlies en/of door het natuurlijk proces van ouder worden. De tepel hangt lager dan normaal en de bovenpool van de borst is leeg.
Bij een borstlift wordt de tepel naar boven verplaatst en overtollige huid wordt verwijderd waardoor de aanwezige inhoud van de borst wordt gelift. Tevens kan een prothese worden ingebracht die vooral zorgt voor vulling in de bovenpool en zodanige verbetering van de vorm van de borsten.

 

CONSULT

Tijdens het consult zal dokter MacLennan uitgebreid samen met u uw wensen bespreken en de behandeling die het beste bij u past. Ook wordt uw algehele gezondheidstoestand in kaart gebracht. Als u rookt wordt u geadviseerd minimaal 6 weken voor de operatie daarmee te stoppen. Roken vernauwt de bloedvaten en staat een optimale wondgenezing in de weg. Als u bloedverdunners slikt wordt beoordeeld of het mogelijk is om deze voor de ingreep te stoppen aangezien dat de kans op nabloeding anders kan verhogen. Als u overgewicht heeft wordt besproken of u eerst kan afvallen aangezien dit het eindresultaat verbetert en ook beter is voor een optimale genezing.
Afhankelijk van de vorm van uw borsten komt u in aanmerking voor een techniek met alleen een litteken rondom uw tepel (Benelli ofwel Roundblock techniek), een litteken rond uw tepel en van uw tepel verticaal naar beneden tot aan de borstplooi (Vertical scar techniek) of een litteken zoals ‘Vertical scar’ met aanvullend een litteken horizontaal in de borstplooi (Wise techniek). Tijdens het consult wordt uw situatie goed geëvalueerd en de techniek die het beste op u van toepassing is wordt met u besproken.
Indien er gekozen wordt voor het toevoegen van een prothese ter verbetering van de vorm van de borsten, worden de voor- en nadelen hiervan uitgelegd.
Tot slot worden tijdens dit consult ook de risico's op complicaties besproken en wat u kunt verwachten ten aanzien van het herstel en eindresultaat.

 

OPERATIE

De operatie vindt plaats onder algehele narcose en wordt uitgevoerd volgens de techniek die met u is overeengekomen. De essentie van de operatie is het verplaatsen van de tepel naar boven en het verwijderen van overtollige huid waardoor het klierweefsel naar boven wordt gelift. Eventueel wordt een prothese geplaatst. In de meeste gevallen wordt ook de vorm van het tepelhof iets aangepast zodat het in balans is met de nieuwe vorm van uw borsten. De wonden worden gesloten met oplosbare hechtingen en daaroverheen worden hechtpleisters geplakt. Er worden zowel een verband als een BH bij u aangelegd.

 

NAZORG EN HERSTEL

U kunt het medisch centrum een dag na de operatie onder begeleiding verlaten. Bij een Benelli borstlift mag u dezelfde dag nog naar huis. Uw borsten zullen de eerste dagen pijnlijk en gespannen aanvoelen en het is normaal dat er blauwe plekken optreden gedurende het herstel. De pijn wordt behandeld met pijnstillers die u krijgt voorgeschreven van de anesthesist. U wordt geadviseerd om gedurende de eerste 6 weken na de operatie dag en nacht een ondersteunende sport-BH te dragen.
Na 1 of 2 weken kunt u uw normale werkzaamheden weer hervatten.
Het gevoel van de tepels kan tijdelijk veranderen na de operatie. Ze kunnen extra gevoelig of juist minder gevoelig zijn. Dit is een normaal verschijnsel en zal zich meestal binnen enkele maanden herstellen.
Het eindresultaat na een borstlift zal na enige maanden goed zichtbaar zijn. Uw borsten zullen steviger aanvoelen, de tepel zal op de normale hoogte zitten en er is meer vulling van de bovenpool.
De littekens veranderen in het begin nog aanzienlijk van vorm, kleur en gevoel en hebben zeker tot ruim een jaar nodig om volledig uit te rijpen en het definitieve resultaat te laten zien.

 

RISICO'S EN COMPLICATIES

Bij iedere operatie bestaat een risico op algemene complicaties zoals nabloeding en infectie.
De kans op complicaties bij een borstlift is klein. Overige complicaties betreffen: seroom, asymmetrie, tepelnecrose, vetnecrose, wonddehiscentie, onvrede over littekens, verandering van het gevoel in tepel of huid en complicaties die behoren bij het plaatsen van een prothese zoals kapselcontractie.

 

KOSTEN

De kosten van een borstlift kunt u vinden op de website van het Boerhaave Medisch Centrum te Amsterdam.
Een borstlift is een cosmetisch ingreep en wordt niet door de verzekering vergoed.