KAPSELCONTRACTUUR EN/OF PROTHESEWISSEL

Door de jaren heen is er een grote ontwikkeling geweest op het gebied van borstprothesen. Vooral de oudere borstprothesen laten nog wel eens zien dat ze aan vervanging toe zijn doordat er een kapselcontractuur optreedt. Om iedere prothese vormt zich normaliter een dun en soepel laagje bindweefsel (het kapsel). Als dit kapsel gaat samentrekken en hard en dik wordt is er sprake van een kapselcontractuur. De borst kan pijnlijk worden en vervormen en een corrigerende behandeling vereisen.

 

CONSULT

Tijdens het consult zal dokter MacLennan uitgebreid samen met u uw klachten en wensen bespreken en de behandeling die het beste bij u past. De reden om van prothesen te wisselen is omdat u last heeft van een kapselcontractuur of omdat u uw borsten in de loop van de tijd minder mooi vindt geworden. Als er sprake is van een kapselcontractuur dan is de behandeling hiervan een chirurgische correctie. Dit kan op twee manieren; door het kapsel in te snijden (kapsulotomie) of het kapsel eruit te snijden (kapsulectomie) en vervolgens de prothesen te wisselen. Ook kan u er voor kiezen om geen prothesen terug te laten plaatsen. Het kapsel wordt dan verwijderd en de borst wordt gereconstrueerd met uw eigen weefsel. Tijdens dit consult worden de afmetingen van uw borsten opgenomen en er worden foto's gemaakt om de huidige situatie in het dossier vast te leggen. Dan wordt er, door middel van het uitproberen van verschillende maten pas-prothesen, beoordeeld welk volume het beste aan uw gewenste resultaat voldoet. Tijdens dit consult worden ook de risico's op complicaties besproken en wat u kunt verwachten ten aanzien van het herstel en eindresultaat.

 

OPERATIE

De operatie vindt plaats onder algehele narcose en wordt uitgevoerd volgens de techniek die met u is overeengekomen. De wonden worden gesloten met oplosbare hechtingen en daaroverheen worden hechtpleisters geplakt. Tot slot wordt er een sport-BH bij u aangetrokken.

 

NAZORG EN HERSTEL

U kunt het medisch centrum ongeveer 4 uur na de operatie verlaten. De pijn kunt u vergelijken met forse spierpijn en wordt behandeld met pijnstillers die u krijgt voorgeschreven. De volgende dag kunt u gewoon douchen. Na de borstvergroting zijn de borsten gezwollen en voelen gespannen aan, dat neemt na een paar dagen af. U wordt geadviseerd om gedurende de eerste vier weken na de operatie dag en nacht een ondersteunende sport-BH te dragen.
Vermijd gedurende 6 weken intensieve lichaamsinspanning en zwaar tillen. Alle bewegingen die u geen pijn doen mag u maken, dit zal het herstel niet in de weg staan.
Na ongeveer 1 week kunt u uw normale werkzaamheden weer hervatten.
Het gevoel van de tepels kan tijdelijk veranderen na de operatie, ze kunnen extra gevoelig of juist minder gevoelig zijn. Dit is een normaal verschijnsel en zal zich meestal binnen enkele maanden herstellen.

 

RISICO'S EN COMPLICATIES

Bij iedere operatie bestaat een risico op algemene complicaties zoals nabloeding en infectie.
Andere complicaties die weinig voorkomen maar wel kunnen optreden bij een correctie van een kapselcontractuur en/of een prothesewissel zijn; een recidief kapselcontractuur (de kans op deze complicatie is klein en zal mogelijk pas na langere tijd optreden), ruptuur van de prothese en een veranderd gevoel van tepel en/of huid.

 

KOSTEN

De kosten van het corrigeren van een kapselcontractuur en/of een prothesewissel kunt u vinden op de website van het Boerhaave Medisch Centrum te Amsterdam.