BORSTVERKLEINING

De borstverkleining, ook wel mammareductie genoemd is een frequent uitgevoerde operatie. De meeste vrouwen met grote borsten ervaren lichamelijke klachten zoals rug-, nek- en/of schouderpijn en/of huidirritatie onder de borsten (smetplekken). Een borstverkleining of borstlift kan deze klachten verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren.
Ook wanneer u de grootte van uw borsten niet vindt passen bij de rest van uw lichaam of wanneer dit u onzeker maakt kan een borstverkleining u de oplossing bieden.

 

CONSULT

Tijdens het consult zal dokter MacLennan eerst uitgebreid samen met u uw wensen bespreken en vervolgens de behandeling die het beste bij u past.
In de meeste gevallen hebben vrouwen de lichamelijke klachten al geprobeerd te verminderen met fysiotherapie en een goed ondersteunende BH. Uw gewicht wordt in kaart gebracht en in combinatie met uw lengte wordt uw BMI (body mass index) berekend. Deze dient onder de 30 te zijn anders komt u niet in aanmerking voor een vergoeding van de verzekering.
Er wordt gekeken welke operatie techniek het best bij u past. Dat hangt af van de vorm en de grootte van uw borsten en van uw wens. In de meeste gevallen zal de ‘Vertical scar’ techniek worden toegepast. Hierbij loopt het litteken rond de tepel en vervolgens verticaal van de tepel naar de borstplooi. In andere gevallen zal de ‘Wise’ techniek worden toegepast waarbij het litteken zoals hiervoor genoemd nog wordt uitgebreid met een deel dat horizontaal in de borstplooi zelf loopt.
Tijdens dit consult worden ook de risico's op complicaties besproken en wat u kunt verwachten ten aanzien van het herstel en eindresultaat.

 

OPERATIE

De operatie vindt plaats onder algehele narcose en wordt uitgevoerd volgens de techniek die met u is overeengekomen. De essentie van de operatie is het weghalen van overtollig vet, klierweefsel en huid. In de meeste gevallen wordt ook de vorm van het tepelhof iets aangepast zodat het in balans is met de nieuwe vorm van uw borsten. De wonden worden gesloten met oplosbare hechtingen en daaroverheen worden hechtpleisters geplakt. Er worden zowel een verband als een BH bij u aangetrokken.

 

NAZORG EN HERSTEL

U kunt het medisch centrum een dag na de operatie onder begeleiding verlaten. Uw borsten zullen de eerste dagen pijnlijk en gespannen aanvoelen. Ook is het normaal dat er blauwe plekken zullen optreden gedurende het herstel. De pijn wordt behandeld met pijnstillers die u krijgt voorgeschreven van de anesthesist. U wordt geadviseerd om gedurende de eerste zes weken na de operatie dag en nacht een ondersteunende sport BH te dragen.
Na 1 of 2 weken kunt u uw normale werkzaamheden weer hervatten.
Het gevoel van de tepels kan tijdelijk veranderen na de operatie. Ze kunnen extra gevoelig of juist minder gevoelig zijn. Dit is een normaal verschijnsel en zal zich meestal binnen enkele maanden herstellen.
Het eindresultaat na een borstverkleining zal na enige maanden goed zichtbaar zijn. Uw borsten zullen kleiner zijn en steviger aanvoelen.
De littekens veranderen in het begin nog aanzienlijk van vorm, kleur en gevoel en hebben zeker tot ruim een jaar nodig om volledig uit te rijpen en het definitieve resultaat te laten zien.

 

RISICO'S EN COMPLICATIES

Bij iedere operatie bestaat een risico op algemene complicaties zoals nabloeding en infectie.
De kans op complicaties bij een borstverkleining is klein. Overige complicaties betreffen: seroom, asymmetrie, tepelnecrose, vetnecrose, wonddehiscentie, onvrede over littekens en een verandering van gevoel in tepel of huid.
Voor meer informatie verwijs ik u, alvorens over te gaan tot een behandeling, naar de chirurgische bijsluiter van de NVPC (Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie). Zo kunt u een weloverwogen beslissing nemen.

 

KOSTEN

De kosten van een borstverkleinende operatie kunt u vinden op de website van het Boerhaave Medisch Centrum te Amsterdam.
In sommige gevallen wordt een borstverkleining (deels) vergoed door de verzekering.