BORSTVERGROTING

De borstvergroting, ook wel mamma-augmentatie genoemd is de meest uitgevoerde cosmetische behandeling ter wereld. Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen kiezen voor een borstvergroting. Meestal ontstaat de wens door aangeboren kleine borsten, een verandering van de borsten na zwangerschap of gewichtsverlies maar ook andere aangeboren afwijkingen zoals tubulaire borsten of een asymmetrie van de borsten kunnen worden gecorrigeerd met een borstvergroting.
Meestal worden bij een borstvergroting siliconen prothesen gebruikt maar in sommige gevallen kan men ook het gewenste resultaat bereiken met lipofilling.

 

CONSULT

Tijdens het consult zal dokter MacLennan eerst uitgebreid samen met u uw wensen bespreken en vervolgens de behandeling die het beste bij u past. Er wordt besloten welk type prothese (rond of druppelvormig) wordt geplaatst en in welk vlak van de borst (voor of achter de spier), en op welke plek het litteken komt (oksel, tepel of borstplooi). De afmetingen van uw borsten worden opgenomen, en er worden foto's gemaakt om de huidige situatie in het dossier vast te leggen. Dan wordt er, door middel van het uitproberen van verschillende pas-prothesen, beoordeeld welk volume het beste aan het door u gewenste resultaat voldoet. Tijdens dit consult worden ook de risico's op complicaties besproken en wat u kunt verwachten ten aanzien van het herstel en eindresultaat.

 

OPERATIE

De operatie vindt plaats onder algehele narcose en wordt uitgevoerd volgens de techniek die met u is overeengekomen. De wonden worden gesloten met oplosbare hechtingen en daaroverheen worden hechtpleisters geplakt. Er wordt een sport-BH bij u aangetrokken.

 

NAZORG EN HERSTEL

U kunt het medisch centrum ongeveer 4 uur na de operatie verlaten. De pijn kunt u vergelijken met forse spierpijn en wordt behandeld met pijnstillers die u krijgt voorgeschreven. De volgende dag kunt u gewoon douchen. Na de borstvergroting zijn de borsten gezwollen en ze voelen gespannen aan, dat neemt na een paar dagen af. U wordt geadviseerd om gedurende de eerste 4 weken na de operatie dag en nacht een ondersteunende sport-BH te dragen.
Vermijd gedurende 6 weken intensieve lichaamsinspanning en zwaar tillen. Alle bewegingen die u geen pijn doen mag u maken, dit zal het herstel niet in de weg staan.
Na ongeveer 1 week kunt u uw normale werkzaamheden weer hervatten.
Het gevoel van de tepels kan tijdelijk veranderen na de operatie, ze kunnen extra gevoelig of juist minder gevoelig zijn. Dit is een normaal verschijnsel en zal zich meestal binnen enkele maanden herstellen.

 

RISICO'S EN COMPLICATIES

Bij iedere operatie bestaat een risico op algemene complicaties zoals nabloeding en infectie.
Een complicatie die specifiek hoort bij een borstvergroting met een prothese is een kapselcontractuur. De kans op deze complicatie is klein en zal mogelijk pas na langere tijd optreden. Om iedere prothese vormt zich normaliter een dun en soepel laagje bindweefsel (het kapsel). Als dit kapsel gaat samentrekken en hard en dik wordt is er sprake van een kapselcontractuur. De borst kan pijnlijk worden en vervormen en een corrigerende behandeling vereisen.
Andere complicaties die weinig voorkomen maar wel kunnen optreden bij een correctie van een kapselcontractuur en/of prothesewissel zijn: een ruptuur van het implantaat en een veranderd gevoel van de tepel en/of huid.
Voor meer informatie verwijs ik u, alvorens over te gaan tot een behandeling, naar de chirurgische bijsluiter van de NVPC (Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie). Zo kunt u een weloverwogen beslissing nemen.

 

KOSTEN

De kosten van een borstvergrotende operatie kunt u vinden op de website van het Boerhaave Medisch Centrum te Amsterdam.
Een borstvergroting is een cosmetische ingreep en wordt niet door de verzekering vergoed.