CORRECTIE TUBULAIRE BORSTEN

Tubulaire of tubuleuze borsten zijn borsten die aan de onderkant niet goed zijn ontwikkeld. De plooi onder de borst heeft zich niet goed gevormd waardoor de borst een puntvorm aanneemt. Het is een aangeboren afwijking waarvan de precieze oorzaak onbekend is. De afwijking komt in de puberteit tot uiting en kan één of beide borsten betreffen. Het veroorzaakt een grote onzekerheid bij vrouwen. Het is erg belangrijk om een tubulaire borst als zodanig te herkennen omdat het om een speciale behandeling vraagt.

 

CONSULT

Tijdens het consult zal dokter MacLennan uitgebreid samen met u uw lichamelijke situatie bespreken en de behandeling die het beste bij u past. Ook wordt uw algehele gezondheidstoestand in kaart gebracht.
Tubulaire borsten komen in verschillende gradaties voor. Van mild tot ernstig afwijkend.
De essentie van de ingreep is dat de borstplooi opnieuw wordt gedefinieerd op de juiste plaats, dat het klierweefsel aan de onderkant gelijkmatig wordt verdeeld en dat in veel gevallen ook de vorm en positie van de tepel wordt hersteld. Daarnaast wordt een vergroting met een prothese gedaan.
Afhankelijk van uw situatie wordt gekeken hoe de operatie precies uitgevoerd zal worden.
Tijdens dit consult worden ook de risico's op complicaties besproken en wat u kunt verwachten ten aanzien van het herstel en eindresultaat.

 

OPERATIE

De operatie vindt plaats onder algehele narcose en wordt uitgevoerd volgens de techniek die met u is overeengekomen.
De wonden worden gesloten met oplosbare hechtingen en er worden hechtpleisters aangebracht. Er worden zowel een verband als een sport-BH bij u aangetrokken.

 

NAZORG EN HERSTEL

U kunt het medisch centrum een dag na de operatie onder begeleiding verlaten. De pijn wordt behandeld met pijnstillers die u krijgt voorgeschreven van de anesthesist. De volgende dag kunt u gewoon douchen. Na de borstvergroting zijn de borsten gezwollen en ze voelen gespannen aan maar dat neemt na een paar dagen af. U wordt geadviseerd om gedurende de eerste 4 weken na de operatie dag en nacht een ondersteunende sport-BH te dragen.
Vermijd gedurende 6 weken intensieve lichaamsinspanning en zwaar tillen. Alle bewegingen die u geen pijn doen mag u maken, dit zal het herstel niet in de weg staan.
Na ongeveer 1 week kunt u uw normale werkzaamheden weer hervatten.
Het gevoel van de tepels kan tijdelijk veranderen na de operatie. Ze kunnen extra gevoelig of juist minder gevoelig zijn. Dit is een normaal verschijnsel en zal zich meestal binnen enkele maanden herstellen.
Het eindresultaat na een correctie van tubulaire borsten zal na enige weken goed zichtbaar zijn.

 

RISICO'S EN COMPLICATIES

Bij iedere operatie bestaat een risico op algemene complicaties zoals nabloeding en infectie.
De kans op complicaties bij een correctie van tubulaire borsten is klein. Overige complicaties betreffen: een verandering van gevoel in tepel en complicaties die behoren bij het plaatsen van een prothese zoals kapselcontractie.

 

KOSTEN

De kosten van een correctie van tubulaire borsten kunt u vinden op de website van het Boerhaave Medisch Centrum te Amsterdam.
Omdat tubulaire borsten niet als een functioneel maar als een cosmetisch probleem worden gezien, zal de verzekering in het algemeen de kosten niet vergoeden. Maar om hier zeker van te zijn is het verstandig contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.