LITTEKENCORRECTIE

Een litteken ontstaat door de beschadiging van de huid als gevolg van een operatie, ongeval of brandwond. Sommige littekens kunnen dik (hypertrofisch) worden of zelfs buiten hun oorspronkelijke grenzen treden en wild vlees vormen (keloïd). Deze overmatige littekenvorming komt vooral voor bij mensen met een donkere of licht rossige huid. Sommige lichaamsdelen zoals de schoudergordel en het borstbeen geven ook een grotere kans op het maken van (minder mooie) littekens.

 

CONSULT

Tijdens het consult zal dokter MacLennan samen met u uw situatie bespreken en de behandeling uitleggen. Uw algehele gezondheidstoestand wordt in kaart gebracht en er worden foto’s gemaakt van de actuele situatie van uw litteken. De essentie van een littekencorrectie is dat met een chirurgisch mes en gebruikmakend van bepaalde chirurgische technieken, waarbij de vorm en richting van het litteken kunnen worden aangepast, het litteken mooier zal ogen. In bepaalde gevallen kunnen er ook andere behandelmogelijkheden geïndiceerd zijn om littekens te verbeteren zoals injecties, laserbehandeling of microdermabrasie. Tijdens dit consult worden ook de risico's op complicaties besproken en wat u kunt verwachten ten aanzien van het herstel en eindresultaat.

 

OPERATIE

De operatie vindt in het algemeen plaats onder lokale verdoving maar u kunt ook kiezen voor algehele narcose. De ingreep vindt plaats volgens de techniek die met u is overeengekomen. Afhankelijk van de situatie worden de wonden gesloten met oplosbare of niet-oplosbare hechtingen. Tot slot wordt er een verband aangelegd.

 

NAZORG EN HERSTEL

U kunt het medisch centrum kort na de ingreep verlaten. Pijn kan indien nodig worden behandeld met pijnstillers die u krijgt voorgeschreven. Als er niet-oplosbare hechtingen zijn gebruikt dan zullen die na één tot twee weken worden verwijderd. Littekengenezing duurt lang, pas na anderhalf jaar is een litteken echt uitgerijpt en zal het zijn zoals het blijft.
Tot die tijd is een litteken aan verandering onderhevig. Vooral de eerste 3 maanden is het rood en verdikt. Wees vooral in deze periode voorzichtig met blootstelling aan de zon want dat kan een kleurverschil geven wat niet meer verdwijnt. Dus altijd goed insmeren met een crème met een hoge beschermingsfactor.
De beste nazorg voor een litteken is dagelijkse massage. Zo stimuleer je de doorbloeding en komt er voldoende zuurstof ter plaatse hetgeen een optimale genezing ten goede komt.

 

RISICO'S EN COMPLICATIES

Bij iedere operatie bestaat een risico op algemene complicaties zoals nabloeding en infectie.
Bij een littekencorrectie kunnen hiernaast ook nog andere complicaties optreden zoals: wonddehiscentie en een recidief hypertroof litteken of keloïd.

 

KOSTEN

De kosten van een littekencorrectie kunt u vinden op de website van het Boerhaave Medisch Centrum te Amsterdam.