LIPOSUCTIE

Liposuctie is het wegzuigen (suctie) van een overschot aan vet (lipo) wat resulteert in een contourverbetering van het lichaam. Er zijn typische plaatsen op het lichaam waar vetophopingen kunnen ontstaan zoals de nek, buik, heupen, rug/flank, knieën en de binnenkant van de bovenbenen. Op deze plaatsen kan het moeilijk zijn om met sporten en een dieet het vet kwijt te raken. In zo’n geval kan liposuctie u de oplossing bieden.
Een belangrijke voorwaarde om liposuctie te kunnen doen is dat de huid voldoende elastisch is. Als dit niet zo is dan kan door liposuctie de huid juist meer gaan hangen.

 

CONSULT

Tijdens het consult zal dokter MacLennan eerst uitgebreid samen met u uw wensen bespreken en vervolgens de behandeling die het beste bij u past. Uw algehele gezondheidstoestand wordt in kaart gebracht en er wordt bepaald welke zones van uw lichaam voor liposuctie in aanmerking komen. Tijdens dit consult worden ook de risico's op complicaties besproken en wat u kunt verwachten ten aanzien van het herstel en eindresultaat.

 

OPERATIE

De operatie vindt plaats onder lokale of algehele narcose, afhankelijk van de omvang van de liposuctie. Voordat de operatie begint wordt het te behandelen gebied afgetekend. Middels kleine sneetjes van een halve centimeter wordt de canule ingebracht. Eerst wordt er een vloeistof ingespoten in het te behandelen gebied waardoor de vetcellen al wat los komen te zitten hetgeen het bloedverlies vermindert. Daarna wordt het vet afgezogen. De kleine steekwondjes worden gesloten met oplosbare hechtingen en daaroverheen worden hechtpleisters geplakt. Er wordt compressiekleding aangelegd ter plaatse van het behandelde gebied.

 

NAZORG EN HERSTEL

U kunt het medisch centrum verlaten als u zich goed voelt, bij lokale verdoving ongeveer na een uur en bij algehele narcose ongeveer 4 uur na de operatie. De pijn wordt behandeld met pijnstillers die u krijgt voorgeschreven. U dient uw compressiekleding gedurende 4 tot 6 weken dag en nacht te dragen. Dit is belangrijk om te zorgen dat de huid weer mooi vast komt te liggen op de onderlaag. Na 24 uur mag u douchen en kan de compressiekleding even kort uit. Er kan de eerste dagen nog wat vocht en/of bloed uit de wondjes lekken, dat is normaal. Het behandelde gebied zal zwellen, pijnlijke blauwe plekken vertonen en strak aanvoelen, dat is ook normaal. Het duurt weken tot maanden voordat dit wegtrekt. Het definitieve resultaat na een liposuctie is pas vanaf zes maanden te zien.
Bij lokale verdoving kunt u ongeveer na 3 à 4 dagen weer aan het werk. Bij algehele narcose en een groter liposuctiegebied is dat ongeveer na 1 week. Bij hele omvangrijke liposucties wordt u 10 à 14 dagen rust geadviseerd.

 

RISICO'S EN COMPLICATIES

Bij iedere operatie bestaat een risico op algemene complicaties zoals nabloeding en infectie.
De kans op complicaties is bij een liposuctie heel erg klein.
Mogelijke complicaties zijn: bloeduitstorting, vochtophoping, zwelling, gevoelsverandering en onregelmatigheden in de huid. In sommige gevallen is nog een extra sessie liposuctie nodig.

 

KOSTEN

De kosten van een liposuctie kunt u vinden op de website van het Boerhaave Medisch Centrum te Amsterdam.