VERWIJDEREN MOEDERVLEK

Door een opeenhoping van goedaardige pigmentvormende cellen ontstaat een bruine vlek die we een moedervlek noemen. Bijna iedereen krijgt in de loop van z’n leven moedervlekken, de gemiddelde mens heeft er 25. Sommige moedervlekken kunnen erg groot zijn, als ontsierend worden ervaren of klachten geven (bijvoorbeeld opengaan met scheren). Anderen kunnen klachten geven van bloeden, jeuk, verandering van vorm of kleur en pijn. Diverse redenen dus om ervoor te kiezen een moedervlek te laten verwijderen.

 

CONSULT

Tijdens het consult zal dokter MacLennan samen met u uw situatie bespreken en de behandeling uitleggen. Uw algehele gezondheidstoestand wordt in kaart gebracht en er worden foto’s gemaakt van uw moedervlek. De essentie van het verwijderen van een moedervlek is dat de gehele moedervlek eruit gaat en dat het litteken zo mooi mogelijk geplaatst wordt, waarbij het zo min mogelijk opvalt. Indien er aanwijzingen zijn voor een verdenking op een kwaadaardige moedervlek dan zal het weefsel worden opgestuurd om pathologisch onderzocht te worden. Tijdens dit consult worden ook de risico's op complicaties besproken en wat u kunt verwachten ten aanzien van het herstel en eindresultaat.

 

OPERATIE

De operatie vindt plaats onder lokale verdoving. Afhankelijk van de situatie wordt de wond gesloten met oplosbare of niet-oplosbare hechtingen. Tot slot wordt er een verband aangelegd.

 

NAZORG EN HERSTEL

U kunt het medisch centrum kort na de ingreep verlaten. Pijn kan indien nodig worden behandeld met pijnstillers die u krijgt voorgeschreven. Als er niet-oplosbare hechtingen zijn gebruikt dan zullen die na 1 tot 2 weken worden verwijderd. Litteken genezing duurt lang, pas na anderhalf jaar is een litteken echt uitgerijpt en zal het zijn zoals het blijft.
Tot die tijd is een litteken aan verandering onderhevig. Vooral de eerste 3 maanden is het rood en verdikt. Wees vooral in deze periode voorzichtig met blootstelling aan de zon want dit kan een kleurverschil geven wat niet meer verdwijnt. Altijd goed insmeren met een crème met een hoge beschermingsfactor is dus van groot belang.
De beste nazorg voor een litteken is dagelijkse massage. Zo wordt de doorbloeding gestimuleerd en komt er voldoende zuurstof ter plaatse wat een optimale genezing ten goede komt.

 

RISICO'S EN COMPLICATIES

Bij iedere operatie bestaat een risico op algemene complicaties zoals nabloeding en infectie.
Bij het verwijderen van een moedervlek kunnen hiernaast ook nog andere complicaties optreden zoals: wonddehiscentie en het terugkeren van pigmentcellen.

 

KOSTEN

De kosten van het verwijderen van een moedervlek kunt u vinden op de website van het Boerhaave Medisch Centrum te Amsterdam.