BOVENOOGLIDCORRECTIE

Naarmate we ouder worden verliezen we elasticiteit van de huid waardoor de huid gaat hangen. Dit gebeurt bij veel mensen ook bij de bovenoogleden. Het wordt als vermoeiend ervaren en kan zelfs een verminderd gezichtsveld geven. Een bovenooglidcorrectie kan dit probleem oplossen. Daarbij wordt een reepje huid uit het bovenooglid verwijderd waardoor het weer strak is. Soms is er ook sprake van een verslapte spier van het bovenooglid. Dat noemen we ptosis. In dat geval is er een indicatie om de spier wat op te trekken.
Regelmatig hebben patiënten klachten van zowel boven- als onderoogleden, dan kan overwogen worden om een gecombineerde boven- en onderooglidcorrectie in één ingreep te doen.

 

CONSULT

Tijdens het consult zal dokter MacLennan samen met u uw situatie bespreken en vervolgens de behandeling uitleggen. Uw algehele gezondheidstoestand wordt in kaart gebracht en er worden foto’s gemaakt van uw bovenoogleden. De stand van uw wenkbrauwen en bovenste wimperrand worden in kaart gebracht en de functie van het bovenooglidspiertje wordt getest. Kortom, het geheel wordt in kaart gebracht want bij hangende bovenoogleden spelen er vaak meerdere factoren een rol dan alleen een overschot aan huid en dat is belangrijk voor het opstellen van een goed behandelplan. De meeste patiënten klagen over een vermoeid en zwaar gevoel van de bovenoogleden en hebben het gevoel dat ze onder een luikje door moeten kijken. Ook een gevoel van spanning in het voorhoofd wordt vaak genoemd, dat komt omdat men als compensatie onbewust de wenkbrauwen optrekt om de ogen beter open te houden. Tijdens dit consult worden ook de risico's op complicaties besproken en wat u kunt verwachten ten aanzien van het herstel en eindresultaat.

 

OPERATIE

De operatie vindt plaats onder lokale verdoving en zal worden uitgevoerd volgens de techniek die met u is overeengekomen. De wond wordt gehecht met een hechting die na 1 week wordt verwijderd tijdens een controle in de kliniek.

 

NAZORG EN HERSTEL

U kunt het medisch centrum kort na de ingreep verlaten. Pijn kan indien nodig worden behandeld met pijnstillers die u krijgt voorgeschreven. Het is verstandig om direct na de operatie het wondgebied te koelen met een koelbril. De verpleegkundige zal u hierover de instructies geven. De bovenoogleden zullen de eerste dagen gezwollen en blauw zijn maar dat verdwijnt na enkele dagen. De genezing duurt doorgaans 1 tot 2 weken. U kunt uw werkzaamheden na ongeveer 3 dagen weer hervatten.

 

RISICO'S EN COMPLICATIES

Bij iedere operatie bestaat een risico op algemene complicaties zoals nabloeding en infectie.
Bij een bovenooglidcorrectie kunnen hiernaast ook nog andere complicaties optreden zoals wonddehiscentie en asymmetrie.

 

KOSTEN

De kosten van een bovenooglidcorrectie kunt u vinden op de website van het Boerhaave Medisch Centrum te Amsterdam.