Lichaam
BUIKWANDCORRECTIE
Door grote schommelingen in het lichaamsgewicht, na zwangerschappen of door natuurlijke veroudering kan de huid van de buik uitgerekt zijn en hangen. Dan kan een buikwandcorrectie de oplossing bieden. Ook verslapte buikwandspieren kunnen tijdens een buikwandcorrectie worden verstevigd. Als er sprake is van een abnormale vetophoping bij de buik kan liposuctie een betere oplossing zijn. Indien er sprake is van meerdere problemen bij de buik kan dat in één operatie gecombineerd worden behandeld.
Om een optimaal resultaat te bereiken is het van groot belang dat u tijdens de ingreep op uw streefgewicht bent.
CONSULT
Tijdens het consult zal dokter MacLennan eerst uitgebreid samen met u uw wensen bespreken en vervolgens de behandeling die het beste bij u past. Ook wordt uw algehele gezondheidstoestand in kaart gebracht. Als u rookt wordt u geadviseerd hier minimaal 6 weken voor de operatie mee te stoppen. Roken vernauwt de bloedvaten en staat een optimaal herstel in de weg. De kans op een vertraagde genezing of infectie is groter bij rokers. Bij een buikwandcorrectie is er sprake van een groot wondoppervlak dus het is van groot belang om te anticiperen op een optimale wondgenezing. Er zijn meerdere vormen van buikwandcorrecties.
Een mini-buikwandcorrectie beperkt zich tot het corrigeren van het deel van de buik onder de navel.
Een algemene buikwand correctie betreft de gehele buik. Hierbij wordt de navel ook opnieuw ingehecht. Bij de bovengenoemde buikwandcorrecties is er sprake van een horizontaal litteken net boven de schaamstreek.
Echter bij een Fleur de Lis-buikwandcorrectie, waarbij heel veel huid moet worden verwijderd ontstaat er naast het horizontale litteken ook een verticaal litteken.
Bij de grotere buikwandcorrecties zijn er na de ingreep in veel gevallen nog ontsierende huidflapjes bij de uiteinden van het litteken (dogears) aanwezig. Deze kunnen in tweede instantie onder lokale verdoving weggehaald worden.
Tijdens dit consult worden ook de risico's op complicaties besproken en wat u kunt verwachten ten aanzien van het herstel en eindresultaat.
OPERATIE
De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Voordat de operatie begint wordt uw buik afgetekend. De ingreep vindt plaats volgens de techniek die met u is overeengekomen. In de meeste gevallen worden drains geplaatst om wondvocht en bloed af te voeren. De wonden worden gesloten met oplosbare hechtingen en daaroverheen worden hechtpleisters geplakt. Tot slot wordt een compressieband om uw buik aangelegd.
NAZORG EN HERSTEL
U kunt het medisch centrum in principe de volgende dag verlaten onder begeleiding. De pijn kunt u vergelijken met forse spierpijn en wordt behandeld met pijnstillers die u krijgt voorgeschreven door de anesthesist. De compressieband draagt u gedurende 4 weken dag en nacht. Om te douchen mag het korset even af. De eerste dagen zult u een beetje krom lopen omdat de buik strak en gespannen aanvoelt. Ook is er de eerste weken sprake van zwelling en blauwe plekken en dat verdwijnt langzaam.
Na ongeveer 1 week kunt u uw werkzaamheden hervatten.
Vermijd gedurende 6 weken intensieve lichaamsinspanning en zwaar tillen.
Het litteken kan in de eerste periode vurig rood zijn en een stekend gevoel geven. Dit zal zich herstellen en 1 à 1,5 jaar na de operatie is het litteken hoe het blijft.
RISICO'S EN COMPLICATIES
Bij iedere operatie bestaat een risico op algemene complicaties zoals nabloeding en infectie.
Bij een buikwandcorrectie kunnen hiernaast ook nog andere complicaties optreden zoals: wonddehiscentie, seroom, hematoom, dogears, navelnecrose, vetnecrose en gevoelsstoornissen van de huid.
KOSTEN
De kosten van een buikwandcorrectie kunt u vinden op de website van het Boerhaave Medisch Centrum te Amsterdam.